ДАРИТЕЛСКА КАМПАНИЯ „КНИГИТЕ С КОИТО ПОРАСТНАХ” НА БИБЛИОТЕКАТА КЪМ НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „НАРОДНА ПРОСВЕТА 1874” С.РЕСЕН

Знаете ли ,че детските книги също празнуват? Техният празник е 2 април – Международния  ден на детската книга. Над 50 години този празник вдъхва у децата любов към четенето и обръща вниманието на обществеността върху важността на детската книга и литература за деца. Децата , които растат с книжки, приказки и истории, по-лесно се научават да четат и изпитват голямо удоволствие от четенето.

В периода от 20 март до 2 април 2013г. Библиотеката при Народно читалище „Народна Просвета 1874” с.Ресен стартира дарителска кампания под надслов „Книгите с които пораснах”, имаща за цел да насърчи интереса на децата и подрастващите към  книгите и да развива читателската им култура.

Приканваме всички вече  пораснали  деца, притежаващи детска литература от добро сърце да дарят любимата си детска книга в полза на малките приятели на библиотеката .

Книгите може да не са нови , но да са добре запазени. На всеки дарител , ще бъде връчено свидетелство за дарение и ще бъде записан в дарителската книга на библиотеката.

Дарените книги ще се приемат в библиотеката на читалището всеки работен ден от 08:00ч. – 12:00ч.  и от 13:30ч – 17:00ч. , в периода от 20 март до 02 април.

                                                    За контакти: 06115 24-85

„Сирни заговезни” в  Църковното училище в  с.Ресен

Сирни заговезни (Поклади) или Прощална неделя е празник на всеобщото опрощение. Той е винаги седем седмици преди ВЕЛИКДЕН. На този ден Църквата призовава вярващите да пречистят душите си, да изпълнят с мир и любов сърцата си, за да посрещнат Възкръсналия Христос.На трапезата като блажни се ядат само млечни и яйчени ястия, затова е наречен Сирни заговезни - последната неделя преди Великия пост, т. нар. Прощална неделя, защото в този ден всеки иска и дава прошка за волни или неволни обиди, недобри помисли и намерения спрямо своите близки и познати.

„Сирни заговезни” е темата и на урока в църковно училище    „Макариополски Епископ  Dr. h. c. Николай”   в село Ресен,    на 17 март        богословката  Светлана Иванова обясни значението на Прощалната неделя – „Сирни заговезни”, Великия пост и предстоящите Великденски празници.

В  неделния  урок на Църковното училище , участие взеха  ученици от ОУ „Хр.Ботев”, деца и младежи Център за работа с деца и младежи „Отвори очи” , църковните настоятели  и много жители на с.Ресен. Урока предизвика голям  интерес и желание за следващи занятия, отворени и достъпни за всеки. - виж снимки 1-2

ЗИМЕН ФУТБОЛЕН ТУРНИР В СЕЛО РЕСЕН

      На 24. 02. 2013 г. – неделя, приключи зимния футболен турнир на малки вратички в село Ресен – турнир, превърнал се вече в традиция за селото. Той бе организиран от ФК „Ресен 2012”, със съдействието на Община В. Търново, Кметство Ресен и с основни спонсори: ЕТ „Яна – 1”, „Златна буца” ООД и „Агролидер 2010” ЕООД.

      Зимният футболен турнир на малки вратички предизвика огромен успех и интерес не само сред жителите на село Ресен, но и сред други населени места от община В. Търново. От самото стартиране на турнира на 19. 01. 2013 г. всяка една спортна среща се радваше на ентусиазирана публика и голяма подкрепа от феновете си.

      На финала на зимния футболен турнир на малки вратички в село Ресен бяха отличени следните участници:

      Първо място взе отборът „Сбирщайн”

      На второ място се класираха „Нугет”

      Трето и четвърто място взеха отборите „Агролидер” – трето, и „Златна буца” – четвърто

      Като голмайстор на турнира се утвърди Любомир Генчев, а най-добър вратар – Цветомир Цветанов.

      Всички отличени получиха грамоти и парични награди. От името на ФК „Ресен 2012”, Кметство Ресен и основните спонсори на турнира, г-жа Йорданка Колева – Кмет на селото приветства всички участници в турнира и поднесе наградите на първенците.

      Зимният футболен турнир в с. Ресен вече е традиция. Той е много важен не само за любителите на спорта и на футбола, но и за всички останали, защото във времето на компютри, телефони и високоскоростни технологии спортът става все по-важен фактор за здравето и пълноценния живот на нашите деца, на всички нас.

      „Спортувайте повече, живейте активно!” призовават организаторите на турнира! - виж снимки -1-2-3-4-5-6

Във връзка с 22 февруари – Международен ден в подкрепа жертвите на престъпления, в Клуб за деца и младежи „Отвори очи” село Ресен се проведе среща-беседа с полицейски инспектор Тодор Тодоров от Участък „Полиция” село Ресен, дългогодишни партньори на Клуба. Събитието уважиха г-жа Йорданка Колева – Кмет на село Ресен, г-жа Радослава Иванова – председател на читалище „Народна Просвета 1874 г.” и г-жа Йорданка Игнатова – зам. директор на ОУ „Христо Ботев” село Ресен.

       Децата, с помощта на Младежки клуб, предварително изготвиха табло по темата, с което изненадаха своя гост, както и информационни брошури с акцент „Как да предпазим децата от престъпления”, като г-жа Игнатова пое ангажимент като представител на училището да ги разпространи и запознае с тях и учители, и ученици във удобно за тях време.

      Като въведение към темата, срещата започна с решаване на кръстословица, като в тази задача, наравно с децата се включи и полицейски инспектор Тодор Тодоров. Последва дискусия по темата – обсъждаха се понятия като престъпност, престъпление, престъпник, насилие, жертва, рискови групи, начини за предпазване и пр., които не бяха непознати на участниците и те отново показаха своята информираност. По-късно инспектор Тодоров разказа действителни случаи от своята практика, а накрая и деца, и младежи зададоха своите въпроси към него и той търпеливо и изчерпателно отговори на всеки един от тях.

      Накрая деца и младежи обобщиха основните изводи, най-важното, което всеки би трябвало да знае, за да се предпази от престъпление:

1.     Да бъдем информирани, да знаем какво би могло да се случи и да не го допускаме

2.     Да бъдем толерантни – да уважаваме всички около нас, независимо от раса, етнос, социално положение, физически особености и пр., за да не се превръщат те в жертви на престъпление от омраза

3.     Да бъдем съпричастни към жертвите на престъпления – да не подминаваме с безразличие и да помним – ние можем да сме на тяхното място!

      Срещата приключи със символично едноминутно мълчание  - уважение      към всички жертви на престъпления.  - виж снимки 1-2-3

„Трифон Зарезан“ в с.Ресен

              След краткия отдих от коледно-новогодишните януарски празници, Ресенчани  отпразнуваха и деня на лозарите и виното – „Трифон Зарезан”.

                За първи път, Кметство Ресен и Народно Читалище „Народна просвета 1874” организираха  изложба с конкурсен характер на тема „Най-добро домашно вино , обреден хляб и традиционни за този ден ястия”.

               В конкурса   с  домашно  приготвени  традиционни  за „Трифон  Зарезан“ ястия,  обредни пити,  тутманици,  баници, домашно приготвени мезета, сладкиши  и  вино  наточено  от  домашните  бъчви - участваха самодейци от Група за изворен фолклор „Зелен бръшлян“ към Народно Читалище“Народна просвета 1874“,Женски клуб „Жените заедно“ към Народно Читалище“Народна просвета 1874“, Клуб на пенсионера и инвалида „Надежда“ и жители на с.Ресен.  Традиционната  пълнена   с  ориз  кокошка  заемаше лично  място в  подредената  изложба,  редом  с  червените  вина.

                   Децата от Детска фолклорна група „Ресненче“ към Народно Читалище ”Народна просвета 1874“ с  непресторена  жар  и  радост  се  включиха в  празненството,  като пресъздадоха притчата за „Трифон Зарезан“.

               Компетентно жури в лицето на Сашо Петков и Меглена Златарска- професионалисти в ресторантьорството излъчи победителите в трите категории на конкурса:

-         най-добро домашно вино:1 място – Здравка Анчева; 2 място – Николай Ников; 3 място – Цанка Добрева ; за най-добър обреден хляб: - Величка Серафимова  и за най-вкусно традиционно ястие – Богданка Курдова.

Снимков материал: Деяна Робова.

„СВЕТИ ВАЛЕНТИН”  В ЦЕНТЪР ЗА РАБОТА С ДЕЦА И МЛАДЕЖИ „ОТВОРИ ОЧИ” В с.РЕСЕН

                Център за работа  с деца и младежи „Отвори очи” с. Ресен подеха традиционната за клуба инициатива, свързана с деня на влюбените.

             Тази година премина под надслов „Любовта в нас!” и продължи четири дни – от 11 до 14 февруари.

         На 11 февруари /понеделник/- Центъра организира арт-работилница. Деца и младежи изработваха картички и валентинки, които бяха подредени в изложба в Центъра за работа  с деца и младежи „Отвори очи”.

                На 12 февруари /вторник/ -  жители и гости на селото посетиха изложбата и високо оцениха творчеството и сръчността на децата и младежите от с. Ресен.

                На 13 февруари / сряда/ - инициативата „Любовта в нас” продължи с беседа-разговор с  младежите от с. Ресен на тема „Какво е за мен любовта”

                На 14 февруари /четвъртък/ - Деня на влюбените, децата и младежите от Център за работа с деца и младежи сглобиха огромен пъзел под формата на сърце , на което написаха своите любовни послания.

                Поради големия размер на пъзела, децата и младежите решиха да го сглобят на площад „Свети Димитър Солунски”, където всеки желаещ се включи в подредбата му.

               Децата и младежите украсиха площада със собственоръчно изработени валентинки, които ще останат до края на седмицата, за да напомнят на жители и гости  на с. Ресен , че:

„Всичко от което се нуждаем е любов”

Снимки: Деяна Робова

Отбелязване на трети март в с. Ресен - виж снимки 1-2-3-4

Седмица на Европа - Кампания "Добри европейски практики, прилагани на местно ниво" - виж снимки 1-2-3

Международен ден на семейството - съвместно с SOS детски селища и Женски клуб "Жените заедно" - празник с много семейни игри, състезания, дискотека, кулинарен конкурс и др - виж снимки 1-2-3

Занятие на художника Пламен Бойчев с децата от клуб

„ Отвори очи” село Ресен

 

По инициатива на художника Пламен Бойчев , учител в ПМГ „ Васил Друмев” град Велико Търново и участник  в  младежката  група на клуб „Отвори очи” село Ресен, стартира  „ Арт- работилница ” за децата от клуба.

Целта е натрупване на положителни емоции у децата и алтернатива за смислено запълване на свободното им време, както и  своеобразен начин за развитие на индивидуалните способности и таланта им.

На първото занятие децата  зададоха множество въпроси, свързани с различните техники  в приложното изкуство.

Всеки участник от групата си тръгна с повече знания за изкуството и изработен със собствени сили пресечен тетраедър, който всяко дете украси според собственото си желание. Някои от участниците включиха тетраедъра в игрите си, а други го взеха да го покажат вкъщи.

     Инициативата е продължение на започнатата преди няколко години

 „ Аз творя…” ,чрез която децата рисуваха, изработваха различни изделия от хартия и пана, но тук имат възможност да получат професионални отговори и съвети от Пламен Бойчев.  

Децата са ентусиазирани и за следващите занятия, в които художника предложи да покаже рисуване с акварел върху оризова хартия, смесване  на цветове и  други творчески идеи.  - виж снимки - 1-2-3

           

                                                                             Дияна Джанзова – клуб

                                                                           „ Отвори очи” село Ресен

 

Във връзка с предстоящия празник Свети Валентин – Денят на влюбените, Клуб за деца и младежи „Отвори очи” село Ресен поде инициатива под надслов „ЛЮБОВТА ЩЕ СПАСИ СВЕТА”. В продължение на няколко дни децата се готвеха за събитието, като събираха любопитни и интересни истории, притчи за любовта, стихове и мисли на велики писатели. Всичко това им послужи при изработването на специални валентинки за празника.

      Друг интересен момент от инициативата на децата, към която се присъединиха и младежите от Клуба, е изготвянето на послания под мотото: „Всичко, от което се нуждаем е любов”. В тях участниците от Младежкия клуб поместиха притчата „Любовта и времето”, с която за пореден път се акцентира върху необятната сила на любовта.

      Инициативата започна още на девети февруари с изработването на валентинки и послания от децата и младежите (в продължение на два дена) и ще продължи до четиринадесети февруари с раздаването им сред населението на село Ресен.

      Младежкият клуб се включи в инициативата и по друг начин – участниците събраха в изложба едни от най-великите любовни песни, стихове и сентенции за всички времена. Изложбата бе експонирана във фоайето на читалището още от самото начало на инициативата и ще остане там до края на февруари, а на самия празник Свети Валентин ще бъде изложена пред читалището.

      Освен традиционните валентинки и послания, за първи път в село Ресен децата и младежите от Клуб „Отвори очи” изработиха огромно червено сърце – символ на любовта, което да побере посланията на всички млади хора в селото. То бе изнесено на открито – на площада пред читалището, на разположение на всички, които имат желание да изразят своите пожелания и настроения.

      Само през първите два дни от инициативата бяха събрани повече от сто любовни послания и пожелания, като очакванията са за поне още толкова до самия празник.

      Заключителен етап на инициативата ще бъде подаряването на огромната валентинка на децата от ОУ „Христо Ботев”, село Ресен. „Нека любовта бъде алтернатива на все по-засилващата се агресия и насилие, нека ВСИЧКО, ОТ КОЕТО СЕ НУЖДАЕМ Е ЛЮБОВ!” – призовават децата и младежите от Клуб „Отвори очи” село Ресен.  - виж снимки 1-2-3

 

                                                                                    Ваня Ананиева

 

1 март – Баба Марта  и   Ден на самодееца

Първи март обикновено свързваме с Баба Марта , но днес в цяла България празнуват тези , които с изразните средства на любителското изкуство прославят добродетелите на предците и съвременниците си. Денят на самодееца е един чудесен празник за хората, които не жалят време и сили за да работят за запазването на българската традиция и култура. Чрез силната вяра на любителските творчески формации група за изворен фолклор „Зелен бръшлян” и Детска фолклорна група „Ресненче” към Народно читалище „Народна Просвета 1874”  и група за народни песни и група за стари градски песни към Клуба на пенсионера   служат на хората в село Ресен и им носят  надежда и самочувствие.

         Великолепни и покоряващи са всички изяви на творческите ни формации, защото интерпретират песента с душа и я възприемат като откровение по-висше от всяка мъдрост и философия , като изповед на духа, с която всеки народ пише своята биография наречена история.Децата от ДФГ”Ресненче” изработиха собственоръчно едно метрова мартеница , която беше поставена в библиотеката  на читалището и раздадоха на населението на село Ресен 150 мартеници. - виж снимки 1-2-3

Основно училище "Христо Ботев" село Ресен. - виж снимка

Адрес: ул."Георги Димитров" 12,5060 Ресен,Община Велико Търново.

Телефон-факс:+359 06115 24 05

ОУ "Христо Ботев" е основно (I-VIII клас) с общинско финансиране.Учебни смени:една смяна.Училището е със специализирани кабинети,парк и игрища.Трима отдавна вече покойници трябва да си спомним;учителите Данаил Попов, Енчо Каланов, Иван Йосифов дали много от себе си за обучението и възпитанието на редица поколения. Почит и уважение към Милка Йосифова, която отдаде целия си трудов стаж на това училище.

ЦДГ "Вяра Надежда и Любов" село Ресен - виж снимка

Адрес:5060 Ресен,Община Велико Търново.

Телефон-факс:+359 06115 24 05

ЦДГ "Вяра Надежда и Любов" е целодневна детска градина с общинско финансиране.Сградата на детската градина в селото е изключително подходяща за деца.В двора има много зеленина,съоръжения за игра,опитно поле,открит басейн,площад за обучение в правилата на движение.

изтегли: заявление за постъпване в ЦДГ "Вяра,Надежда и Любов".

Читалище "Народна Просвета" село Ресен - виж снимка

Председател: Радослава Иванова

Секретар: Цанка Стефанова Добрева

Участник в Проект "Читалища"

Адрес:5060 Ресен,Община Велико Търново,тел.: 06115/ 24 85

Читалище "Народна Просвета" е действащо читалище,регистрирано под номер 419 в Министерството на културата на Република България.

Дейности: 2-Група за изворен фолклор Зелен Бръшлян ДФГ Ресненче,1-Клуб Отворени Очи,библиотека-архив.

Читалището е основано през 1874 г. от Димо Василев Рогев като просветно дружество "Славейче".През 1893 г. става читалище "Росица",през 1945 г. НЧ "Народна Просвета".Съдебна Регистрация под №1185/97 г. Великотърновски окръжен съд.Под № 419 е вписано в регистъра на читалищата в МК.Обща застроена площ 798 кв.м. с право на безвъзмездно ползване,учредено от община Велико Търново за 10 години.Населението на село Ресен е будно и жадно за културен живот. С умиление можем да си спомним самодеецът Божан Гаргов, който със сърце и душа работеше неуморно в читалището. Или за Никола Банзаров, който много години привличаше в киносалона реснени с интересни филми.Прочети пълна информация за читалището тук...

Кулинарна коледна работилница  в  НЧ „ Народна  Просвета 1874” село Ресен

    На 20.12.2011г., децата от ДФГ „Ресненче” направиха собственоръчно изработени  200 броя коледни картички с много красиви пожелания за здраве и късмет през следващата година , които бяха раздадени на гражданите на с.Ресен.

    По същото време пенсионерите от Клуб на пенсионера и инвалида „Надежда”с.Ресен , празнуваха по случай Коледните празници и щом видяха идващите деца с картички в ръце започнаха да им ръкопляскат и да се усмихват повече и за благодарност почерпиха с лакомства децата.

     В сградата на читалището те приготвиха много вкусни коледни меденки и курабийки, част  от тях опаковаха и заедно  с красиви цветни хартиени камбанки с прекрасни пожелания за Коледа и Нова Година малките сладури ги поднесоха на всички служители от Кметство село Ресен. Кметицата на селото госпожа Йорданка Колева и председателката на читалището госпожа Радослава Иванова бяха очаровани от приятната изненада и пожелаха  на децата много здраве, късмет и да бъдат  все така усмихнати , както в този ден. - виж снимки - снимка-1,снимка-2,снимка-3,снимка-4,снимка-5,снимка-6,снимка-7,снимка-8,снимка-9,снимка-10,снимка-11.

 

                                                                            Венета Попова

                                                                                               библиотекар в НЧ „ Народна Просвета 1874”

Етнографски музей. - виж снимка

Преди да стане Етнографси музей сградата се води като Старото училище.Преди девети септември то е било земеделско училище.

Музейна сбирка- село Ресен

Музейната сбирка е открита на 21 декември 1973г. - в деня на честване на 100 годишният юбилей от основаването на Народно читалище „ Народна просвета 1874 „ с. Ресен. Помещава се в реставрираното старо „шарено„ училище, което е на два етажа. Вторият етаж е вдигнат само за една нощ тайно от турската местна власт. През зимата на 1873-74г. там е основано първото просветно дружество „Славейче” – днешното Народно читалище „Народна просвета 1874”. Старото „шарено” училище е реставрирано в музейна сбирка и става обект на Националният институт за паметници.Реставрацията е била извършена от: Снежана Попова, арх.Теофил Теофилов и художника Марчо Караджов.

Идеята да се изгради музей / музейна сбирка / е на даскал Данаил Й. Попов, Крум Минчев и Миньо Тодоров. Експонатите за музейната сбирка са дарение от: Илия К. Шилев, Обризана и Йордан Кожухарови, Милка Г.  Попова и други. Само за два месеца тогава 1969г. са събрани 4500 броя предмети от 492 семейства. Музейната сбирка пази и съхранява за поколенията материали от историята на селото ни предмети от бита и обичаите на местното население.

Църква "Димитър Солунски" - виж снимка

Създадена е през XV век и реставрирана през 2006 г. виж снимки тук... снимка-1,снимка-2,снимка-3,снимка-4

Ц ъ р к в а т а    „ Св. Димитър Солунски”   с. Ресен

                Още преди Балканската война се заражда идеята да се построи по-голяма църква. Строежът  и  започва преди войната на площада  сред селото, на мястото  на стари гробища. По време на войната строежът е преустановен  и продължен отново през 1922г. Освещаването на новата църква става на 08.11.1924г. / Димитровден /. Самото освещаване на извършва тогавашният Търновски митрополит Филип в съслужие с игумена на Преображенски манастир архимандрит Кирил и много свещенници.

         Новата църква е голяма, масивна сграда в размери 16/32 м. с купол и камбанария. Строена е по план на арх. С. Моллов от София. Стените са зидани от камък с дебелина 1.20м. Иконите и стенописите са дело на Апостол Христов от с. Галичник, Дебърско/ Македония /. Новата ресенска църква е една от най-големите и величествени църкви в България.  Днес тя дава силует на централния селски площад откъм западната му страна.

Църковно настоятелство:

-         Предстоятел – отец Николай

-         Членове: Йорданка Колева, Албена Попова, Маргаритка Кънева и Йорданка Донкова

Проверителна комисия:

-         Радослава Иванова

Клуб на пенсионера и инвалида.

През 2008 г. е създаден и открит младежки клуб.Площадът на село Ресен е обновен през 2007 г.Всяка година на празника "Св. Димитър Солунски" се провежда традиционен общоселски събор.Причина за избора на тази дата е факта ,че църквата на селото носи това име.

Клуб на пенсионера и инвалида „ Надежда”

село Ресен, община Велико Търново

 

Клубът на пенсионера и инвалида в село Ресен е основан на 25.03.1975г. от група ентусиасти - Никола Цаневски, Йосиф  Гайдардочев,

Христо Колачев , Радка Пенева, Сия Йонкова, Илия Донков и др.

 

Цели на клуба:

v Поддържане на социални контакти и социална интеграция на пенсионерите и инвалидите на село Ресен

v Поддържане живи традициите , обичаите  и песните от ресенския регион, за да се предадат на идните поколения.

Мисия:

Да бъде клуб на организиран и пълноценен живот за възрастните хора, място за срещи, раздумки и празници.

 

Организация и управление:

 

Клубен съвет:

Членове:

1.    Здравка Анчева- председател

2.    Веселинка Мавродинова- зам. председател

3.    Станка Кирвикова- секретар

4.    Богданка Курдова- касиер- счетоводител

5.    Вичка Серафимова- отговорник по културно- масовата дейност

6.    Златка Иванова- спорт и туризъм

7.    Георги Топалов- трудова дейност

 

Контролен съвет:

 Здравка Лицова- председател

Йорданка Костадинова  и Сталян Витанов - членове

 

Брой членове на клуб „ Надежда”:

В настоящата 2011 г. има около 150 членове. 

 

Тридесет и шест годишното съществуване на клуба доказа  неговата необходимост - място за възрастните хора да се срещат , да контактуват,

да обменят идеи и опит, защото това са хора с много знания и житейски опит, от които има какво да научат младите поколения.

Пенсионерите са живата история на нашето село. Те са източник на знания и събития за живота и бита на ресенчанина.

Дейността на участниците в клуба е изключително разнообразна.

Под ръководството на Анка Курдова се сформира  ГРУПА ЗА СТАРИ ГРАДСКИ ПЕСНИ, която в последствие се оформи като група за народни

песни с ръководител Мария Радева и акордеонист Марин Димитров.

Тук е мястото да споменем, че репертоарът  от песни  на групата  винаги е бил от много богат . Заслуга за това има самодейката Анка Курдова ,

която е съхранила повече от  2 000 песни от  ресенското песенно наследство, които предстои  да бъдат издадени  в сборник, който да

остане за  поколенията.

Групата се представя не само с песни, но и със сценки и индивидуални изпълнения . Очаквани са изпълненията на Веска Курдова, Пенка Павлова, Мария Радева, Здравка Анчева , Марин Димитров…

 

В момента клуб „ Надежда” има сформирани три групи:

 

v ГРУПА ЗА НАРОДНИ ПЕСНИ

Художествен ръководител- Стефка Минчева

Корепетитор- Марин Димитров

 

v ГРУПА ЗА СТАРИ ГРАДСКИ ПЕСНИ

          Художествен ръководител- Мария Радева

          Корепетитор-Милко Василев

 

v ГРУПА ЗА ХУДОЖЕСТВЕНО СЛОВО

Ръководител- Веселинка Мавродинова

 

Пенсионерите от село Ресен умеят  да работят  и да се веселят заедно . Те отбелязват  рождени дни, официални празници, организират

екскурзии до различни красиви кътчета  на България.

Клубът на пенсионера работи съвместно с Кметство Ресен. Винаги се включва активно към организираните общоселски празници и мероприятия.

Работи с читалището,  защото целите на двете организации  до голяма степен се препокриват .

Посоката , в която се гледа е  „ Да съхраним българкото”.

По този повод членове от пенсионерския клуб провеждат срещи- разговори с децата от ДФГ „ Ресненче” и децата от клуб „ Отвори очи”, за да не

се губи нишката между поколенията, да черпят децата знания за нашето минало, за нашия бит, за нашите традиции и да ги предадат на своите

деца и внуци.

Инициативността на ръководството на клуба и желанието на още пенсионери да се включат  в живота на клуба  доведе до рязко увеличаване

броя на членовете му- над 150 души.

Това доведе до необходимостта от разширяване на клуба .

Благодарение на съпричастността  на кмета на село Ресен - г-жа Йорданка Колева , Община Велико Търново и лично на кмета

д-р Румен Рашев  към проблемите и нуждите на хората от третата възраст  бяха  отпуснати средства за реконструкция и преустройство  на сградата,

за да е по- функционална и да отговаря на нуждите на пенсионерите от селото.

Предстои тържество за откриване на ремонтираната сграда, за което групите се готвят  усилено.

Празнуване на Трифон Зарезан - виж снимки тук... снимка-1,снимка-2,снимка-3,снимка-4,снимка-5,снимка-6,снимка-7

Великден- съвместно мероприятие на Кметство Ресен, клуб на пенсионера и читалището... виж снимки тук...снимка-1,снимка-2

Клуб за деца и младежи „ Отвори очи” - е открит на 12.09.2008 г. Помещава се в сградата на Народно читалище „Народна Просвета 1874”. Ръководители са Дияна Джанзова и Ваня Ананиева.

Целите на клуба са чрез информираност на децата по различни теми свързани с трафик на хора, СПИН, наркотици , насилие във всичките му форми- децата да бъдат подготвени за справяне в различни рискови ситуации  в живота.

Приоритет в работата на клуба е формиране у децата на умения за работа в екип .

В клуба има записани над 40 деца на възраст от 8 до 14 години, разделени в две възрастови групи – от ІІ до ІV кл. и от V до VІІІ клас, които живеят и учат в с. Ресен.

Тук децата имат възможност да разширяват общата си култура, да творят според интересите си , да общуват и да играят.

Клубът разполага с много добра материална база, също така с компютри с безплатен неограничен достъп до интернет, фитнес уреди, стереоуредба,  кабелна телевизия, джага, дартс и др., които са на разположение на участниците в клуба .

В усилията ни да предпазим децата се включват голям брой хора и организации, които наричаме наши приятели : 

 

- МЕЖДУНАРОДНА ОРГАНИЗАЦИЯ ПО МИГРАЦИЯ

- ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО

- НАЦИОНАЛЕН ВОЕНЕН УНИВЕРСИТЕТ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ”

  ГРАД ВЕЛИКО ТЪРНОВО

- КМЕТСТВО СЕЛО РЕСЕН

- УЧАСТЪК ПОЛИЦИЯ СЕЛО РЕСЕН

- ДАРИТЕЛСКО СДРУЖЕНИЕ „ СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ”, С. БАЛВАН

- СДРУЖЕНИЕ „ БЪДЕЩЕ ЗА РЕСЕН”, СЕЛО РЕСЕН

- ЦЕНТЪР ЗА СЕМЕЙНО КОНСУЛТИРАНЕ И ПОДКРЕПА ГРАД ВЕЛИКО ТЪРНОВО  КЪМ СДРУЖЕНИЕ  SOS ДЕТСКИ СЕЛИЩА БЪЛГАРИЯ  И  ДРУГИ НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ

- ДОКТОР КРАСИМИР ШИШМАНОВ  и др.

 

Посоката , в която гледаме е само една: Да бъдем непримирими към експлоатацията на деца и жени, да сигнализираме полицията и Отдела за закрила

на детето.Нашата мисия: Да пазим живота и здравето на децата ни!

Вече споменахме Участък Полиция село Ресен като приятели , но те са и партньори на клуба още от самото му създаване. Заедно с тях под

формата на разговори и беседи , децата получават  знания и професионални съвети за реагиране в конкретни ситуации, свързани с трафик на хора,

безопасно сърфиране в интернет, склоняване към проституция, насилие , правила за движение по пътя и др.

         За да  е по- ефективна съвместната работа на клуба с Полицията на 08.04.2011г. се проведе среща на децата  и младежите от клуба с

         инспектор Генади Тодоров от ОД на МВР гр. В. Търново

Той запозна децата с важна  за тях информация относно правилата и законите, които те трябва да спазват, опазване на обществената

собственост и др. Под формата на беседа  участниците бяха запознати с това: Какво е закон? Кой пише законите? Какви престъпления се срещат  в

нашето общество и конкретно сред децата. Децата отговаряха според тяхната информираност и изразяваха мнение, а след това инспекторът

обобщаваше информацията и заедно с децата се записваха   направените изводи.

         Многобройни бяха зададените въпроси от децата към инспектора.

Какво означава  малолетно и непълнолетно дете? Кога се навършва пълнолетие? По какъв начин се наказват от закона извършените противообществени

прояви? 

          Засегната беше и изключително актуалната  тема за агресията сред децата. Кои са причините , които довеждат до агресивно поведение на някои

         деца.Инспекторът подари на участниците образователни материали , които ще им бъдат в помощ при следващи беседи.

От 01.03. 2011г. се разкри още една възрастова група за младежи от 18 до 35г.

Клуб „ Отвори очи”  за младежи е свободна и безплатна форма за общуване, дейности и обмен на идеи.

Предмет на дейност е задоволяване на социални нужди на младежите.

 

Цели:

1. Подготовка на младежите за работа в екип , необходимо условие и предимство при намиране на работа  в условията на криза.

2. Изразяване на гражданска активност и позиция по общественозначими теми.

3. Разширяване общата култура на младежите

- официални и църковни празници

- историческо и културно наследство

- създаване на навици за здравословен начин на живот.

 

Нашата мисия:

Клуб „ Отвори очи” село Ресен - възможност за всяко  дете и за всеки младеж да получи подкрепа за развитие на способностите си , да обогати знанията си , да твори , да мисли и да общува свободно!!!

 

Участниците в Клуба имат множество инициативи и изяви.

-         Инициатива по повод Първи декември- Световен ден за борба със СПИН

-         Съвместна  Инициатива „ Да съхраним българското” с клуб на пенсионера „ Надежда”( Изработване на традиционна мартеница, Боядисване на великденски яйца) Предстои нова инициатива „ Народни игри и обичаи”)

-          Инициатива  „ Заедно срещу дрогата” по повод 26.06. – Международен ден за борба със злоупотребата на наркотици и наркотрафика.

-         Инициатива „ Зелен свят” и т.н.

Имаме съгласието на  архимандрид  Георги игумен на Преображенски  манастир да гостува при нас, за да разкаже интересни неща свързани с бита на ресенчанина в миналото.

Снимки от съвместна работа с SOS Детски селища България- 2010 г. - виж тук...снимка-1,снимка-2,снимка-3

     Снимки от Инициативана клуба по повод -Първи декември

    Изработване и раздаване на брошури и червени лентички , знак за съпричастност към хората, които носят вируса на СПИН

    - виж тук...снимка-1,снимка-2,снимка-3,снимка-4

   Снимки от Първи март- съвместна инициатива на клуб " Отвори очи " и клуб на пенсионера " Надежда"  на тема: "Да съхраним българското"

   - виж тук...снимка-1,снимка-2,снимка-3,снимка-4,снимка-5,снимка-6

   Снимки от Великден - виж тук...снимка-1,снимка-2

   Участие в "Събор надпяване на хората от третата възраст" в Балчик - снимка-1,снимка-2,снимка-3,снимка-4,снимка-5 

През 90-те години на 20 век е публикувана книгата "Произход на родовете в село Ресен" и "История на Ресен" от реснянина Стефан Минчев!