Новини свързани със с.Ресен:1,2,3,4

30 март 2012 г.

Слагат видеокамери в шест села от община В. Търново!

Видеонаблюдение ще има в шест села на територията на община Велико Търново до края на май, научи “Янтра ДНЕС”. Всяка точка ще включва от три до четири видеокамери. Такива ще има в селата Самоводене, Ресен, Въглевци, Пчелище, Шемшево и в град Килифарево. Село Балван вече има видеонаблюдение, но е решено да се изгради допълнителна точка близо до мелницата. Предложението за поставяне на камерите е направено от Сдружение “Иван Рилски” пред местната комисия за обществен ред и сигурност, председател на която е кметът на Велико Търново Даниел Панов. По думите на секретаря на комисията и председател на сдружение “Иван Рилски” Благовеста Факирова парите за камерите и техниката за тяхното обслужване ще бъдат осигурени по инвестиционната програма на Общината и възлизат на 21 000 лева. Благовеста Факирова обясни, че местната власт ще осигури финансирането, но работата по проектирането, монтирането и поддръжката ще се извършва от служителите на Областната дирекция на МВР. Компютърните системи, които ще записват и съхраняват видеоизображенията, ще се помещават в кметствата, като кметовете ще имат отговорността за тяхното опазване и осигуряване на достъп на служителите на полицията. Това е част от програмата “Полицията близо до обществото”, в която си партнираме с Областната дирекция на МВР. Трябва да отбележа, че срещаме пълно съдействие от страна на дирекцията и работата ни с тях е много ползотворна, заяви Факирова.

източник: в-к "янтра днес"

23 март 2012 г.

В село Ресен обсъждаха проблемите с насилието!

Групов тренинг за родители на тема “Превенция на насилието” се проведе в село Ресен. Той беше организиран от Центъра за обществена подкрепа на “SOS Детски селища” – Велико Търново и новооткрития женски клуб “Жените заедно” в селото. Клубът даде заявка за активна социална ангажираност, като за свой приоритет прие ежедневната грижа и помощ за децата.
Какво е превенция на насилието? Как да се справим в проблемна ситуация? Насилие ли е боят, или е възпитателна мярка? Това баха само част от въпросите, които се обсъждаха на срещата. Интересът към събитието беше голям – освен майките, които ползват услугите на Центъра, на срещата дойдоха и много родители от село Ресен, учители, бизнесмени, служители, безработни.
Непринудено, на чаша кафе, пред около 30 родители специалисти от Центъра за обществена подкрепа на “SOS Детски селища” – Велико Търново споделиха своя професионален опит и позиция относно най-правилните начини за възпитанието на нашите деца. Това предизвика оживена дискусия сред участниците в тренинга.
Поради предизвикания интерес Клуб “Жените заедно” отправиха покана към Центъра за тренинг по други теми.

източник: в-к "янтра днес"

09 март 2012 г.

В Ресен създадоха женски клуб !

Вчера в Ресен бе учреден клуб “Жените заедно”. Идеята е на читалищното настоятелство и бе подкрепена от двайсетина представителки на нежния пол. Кръстница на “Жените заедно” стана Велика Иванова – дългогодишен директор на дирекция “Култура” в Община В. Търново, а председател – Албена Попова. Мотото на новоучредения клуб е: “В наши ръце е да сме заедно във всичко!”.
Събитието мина непринудено, задушевно, в духа на Осми март. “Жените са сила, която винаги е нужна. Ние можем и ще го покажем на всички. Заедно!”, каза Велика Иванова.
Малко по-късно, на общоселското тържество, Йорданка Колева, кмет на с. Ресен, представи новия клуб и поздрави всички за празника.

източник: в-к "янтра днес"

14 февруари 2012 г.

„Яна-1” спечели футболния турнир в Ресен !

Отборът на „Яна-1” спечели футболния турнир в Ресен и лъвския пай от наградния фонд от 1250 лв., осигурен от едноименната фирма и „Златна буца”. На финала в неделя победителите се наложиха над „Синя... лампа” с 2:0. За третото място „Кучията” надиграха със същия резултат „Златна буца”.
Първенците получиха 400 лева, вторите в класирането - 300 лв., третите - 200 лв., а четвъртите - 100 лв. Преди това на полуфиналите „Яна-1” спечели срещу „Златна буца” с 4:1, „Синя лампа” пречупи „Кучията” с 1:0.
„Снегорин” получи приза за най-атрактивен отбор, а наградата за най-красив автогол стана притежание на Ресенския Бекъм.
За най-добър вратар бе избран Любослав Димитров от „Яна-1”, а голмайсторската премия стана притежание на футболист от състава на „Кучията”.
Организаторите благодариха на реферите Хараламби Геновски и Павел Чекелев, които ръководиха срещите не само точно и безпристрастно, но и безвъзмездно, дарявайки хонорарите си на детския отбор на Ресен. Турнирът се проведе в продължение на няколко уикенда на много добре почистен терен, въпреки обилния и продължителен снеговалеж, на стадиона в селото.

13 февруари 2012 г.

Във връзка с предстоящия празник Свети Валентин – Деня на влюбените, Клубът за деца и младежи „Отвори очи” в село Ресен поде инициатива под наслов „Любовта ще спаси света”. В продължение на няколко дни децата се готвеха за събитието, като събираха любопитни и интересни истории, притчи за любовта, стихове и мисли на велики писатели. Всичко това им послужи при изработването на специални валентинки за празника.
Друг интересен момент от инициативата на децата, към която се присъединиха и младежите от клуба, е изготвянето на послания под мотото „Всичко, от което се нуждаем, е любов!”. В тях участниците от младежкия клуб поместиха притчата „Любовта и времето”, с която за пореден път акцентираха върху необятната сила на любовта.
Инициативата започна на 10-и с изработването на валентинки и послания от децата и ще продължи до 14 февруари с раздаването им сред населението на село Ресен.
Освен традиционните валентинки и послания за първи път в село Ресен децата и младежите от клуб „Отвори очи” изработиха огромно червено сърце – символ на любовта, което да побере посланията на всички млади хора в селото. То бе изнесено пред читалището на разположение на всички, които имат желание да изразят своите пожелания и настроения.
Само през първите два дни бяха събрани повече от сто любовни послания и пожелания.
Заключителен етап на инициативата ще бъде подаряването на огромната валентинка на децата от ОУ „Христо Ботев” в селото.

източник: вестник "Борба"

10 февруари 2012 г.

Ясна финалната четворка в Ресен !

Вече са ясни четирите полуфиналисти в зимния турнир по футбол, който се провежда в с. Ресен. Въпреки обилния сняг теренът се поддържа в много добро състояние, а мачовете събират по 100-150 души публика.
В първата група отдавна “Златна буца” се класира и остави “Агро лидер” и “Синя лампа” да се борят за вакантното второ място. “Синя лампа” спечели с 4:2 и също чака полуфиналите. В другата група нещата бяха по-завързани, след като се получиха две нулеви равенства в мачовете “Кучията” – “Нугет” и “Яна-1” – “Нугет”.
Директният сблъсък между “Кучията” и “Яна-1” приключи с резултатно реми 4:4 и двата отбора се класираха напред. Финалите са в събота и неделя.

5 февруари 2012 г.

1250 лева награден фонд разиграват на турнир в Ресен !

Сериозен награден фонд от 1250 лева ще си поделят призьорите на зимния турнир по футбол в Ресен. Средствата са осигурени от фирмите организатори „Яна-І” и „Златна буца”. Победителят ще получи 400 лева, вторият в класирането - 300 лв., третият - 200 лв. Утешителна премия от 100 лв. ще има и за четвъртия в крайното подреждане. Организаторите ще зарадват най-атрактивния отбор със 100 лева, най-добрия вратар и голмайстора с по 50 лв. Помислено е и за състезателя, отбелязал си най-атрактивен автогол - ще го утешат с петдесетачка. В неделя на стадиона в Ресен приключи първата фаза от турнира. Единайсетте участващи отбора бяха разделени в три групи, които излъчиха шест състава, продължаващи напред. Любопитно е, че само два мача завършиха наравно, а най-резултатна бе срещата „Кучията” - „Синя лампа” 13:1.
За втората фаза жребият разпредели в първа група „Яна-І”, „Кучията” и „Нугет”, а във втора група се паднаха „Синя лампа”, „Златна буца” и „Агро лидер”. Благороден жест към детския отбор на местния ФК „Ресен” направиха двамата бивши футболни съдии Хараламби Геновски и Павел Чекелев, които ръководят двубоите, дарявайки хонорарите си в полза на малчуганите.
 

3 януари 2012 г.

За ФК "Ресен" няма криза: Футболният отбор на "Ресен" от Б "РФГ" празнува успешния за тима полусезон в Снек Бар "Кривата Круша" ВТ след което купона продължи в дискотека "Органза".;)

Уебсайта на с.Ресен ви пожелава весела коледа и честита нова година 2012 !

26 декември 2011 г.

В село Ресен се откриха 200 работни места в завод за Ел. двигатели !!!

Производство на асинхронни електродвигатели е започнало във великотърновското село Ресен. Заводът е в близост до жп гарата на селото, а инвеститор е “Балканско ехо” ЕООД.

В производството ще бъдат заети 173 човека, е посочено в инвестиционния проект на компанията пред Община Велико Търново. “Балканско ехо” ЕООД е един от най-големите производители на електротелфери и асансьори в България и единствения наш производител на взривозащитени електротелфери, кранове и кранови компоненти.

Дружеството купи в края на м.г. 2,1 дка земя и производствени халета от бившия машиностроителен завод “Червена звезда” в Дебелец. Новият завод ще е върху близо 7900 кв. м разгъната застроена площ с два няколко етажни производствени корпуса.

В Ресен е третият завод на компанията след севлиевското село Кръстеник и габровското Враниловци.

23 декември 2011 г.

Деца от Ресен коледуваха във Велико Търново !

Вчера децата от клуб „Отвори очи” село Ресен съвместно с клубовете от селата Балван и Миндя показаха обичая „Коледуване” и изнесоха рецитал в ОД на МВР - град В. Търново, пред главен комисар Живко Коцев и главен инспектор Иван Каназирски, началник-отдел „Охранителна полиция”, както и кръстник на младежкия клуб в село Ресен. Децата посетиха и Община Велико Търново, където бяха радушно приети в кабинета на кмета Даниел Панов. Децата зарадваха домакините със собственоръчно изработени картички с послания за Коледните и Новогодишни празници и традиционни сурвакници, с които сурвакаха за здраве.

източник: вестник "Борба"

09 декември 2011 г.

Великотърновска област може да има три отбора в “А” РХГ.

Завършиха двата есенни турнира за първенството на “Б” РХГ при жените. В групата участват 4 хандбални отбора – “Бонеро” (с. Ресен), “Нове” (Свищов), ХК “Угърчин” и “Ловеч-98”, като първият турнир се проведе в Свищов през ноември. Ето и резултатите:
Нове (Свищов) – Ловеч-98 18:3, Бонеро (с. Ресен) – Угърчин 15:9, Нове – Бонеро 22:16, Угърчин – Ловеч-98 15:4, Нове – Угърчин 24:12 и Бонеро – Ловеч-98 25:4.
Вторият турнир се проведе във Велико Търново в началото на декември. Резултати:
Бонеро – Угърчин 16:7, Нове – Ловеч-98 21:9, Бонеро – Нове 18:17, Ловеч-98 – Угърчин 12:10, Нове – Угърчин 13:5 и Бонеро – Ловеч-98 15:5.
Така след първите два дяла водачи в класирането са двата тима от нашата обраст – свищовлийки водят с 10 т. и по-добра голова разлика пред “Бонеро” (Ресен), които имат същия точков актив. Двата тима до момента си размениха по една победа.
Следващият трети турнир е на 25 февруари 2012 г. в Ловеч, а заключителният четвърти турнир е на 24 март в Угърчин.
Голмайстори в надпреварата до момента са Даяна Ангелова от “Нове” (Свищов) и Клара Трифонова от “Бонеро” (с. Ресен).
От ЗХС “Мизия” изказаха благодарност на Тихомир Геновски – президент на ХК “Бонеро” (Ресен) и на Димитър Сарандев – президент на ХК “Нове” (Свищов), за грижите към състезателките и за амбициите през следващия сезон 2012/2013 г. двата клуба да участват в “А” РХГ – жени, и така Великотърновска област да има три отбора в елита.

източник: в-к "янтра днес"

04 декември 2011 г.

Изработка на футболен плакат за мачовете на ФК "РЕСЕН".

03 декември 2011 г.

Съобщение: клуб на пенсионера и инвалида с.Ресен кани своите членове на новогодишно тържество на 20.12.2011 г. (вторник) от 13 ч. при С.Нанчев.Цена 10 лв.Краен срок за записване 13.12.2011 г. (вторник) в клуба при Стефка Минчева.

02 декември 2011 г.

Клуб „Отвори очи” отбеляза 1 декември в Ресен !!!

За поредна година с детски неподправен ентусиазъм децата от Клуб за деца и младежи „Отвори очи” в Ресен подеха инициатива под наслов „Не на СПИНА” и по този начин отбелязаха 1 декември – Световния ден за борба с болестта.
Собственоръчно изработени лентички – символ на съпричастността към жертвите на ХИВ, бяха раздадени от децата на почти всички жители на село Ресен. По идея на клуба бяха изработени и раздадени специални баджове във формата на знак „СТОП” – СТОП на СПИНА! По темата бяха изготвени и табла с информация за най-важните и актуални факти за СПИН и ХИВ - статистика, начини за предпазване, тест за самопроверка, илюстрации на самия вирус ХИВ и др.
Наред с всичко това на 1 декември в Клуба за деца и младежи „Отвори очи” се проведе открит урок на тема „СПИН – начини за предпазване”.

източник: вестник "Борба"

27 ноември 2011 г.

Официална фен страница на Автосервиз "Краси-Алфата" ЕООД във Facebook !!!

24 октомври 2011 г.

Местни избори 2011! Йорданка Колева печели от раз в Ресен!

В село Ресен категорична победа регистрира кандидатът на ГЕРБ Йорданка Колева.

Тя спечели 72,36 процента от гласовете на избирателите. Тихомир Геновски от Новото време е на втора позиция със 17, 78 процента.

Следват Марин Табятов от РЗС със 6, 94 процента и Десисалава Димитрова от Коалиция Промяна за Велико Търново с 2, 50 процента и Петко Колачев от Синята коалиция с 0, 42 на сто от гласовете.

източник: http://dariknews.bg

23 октомври 2011 г.

"Авиокадри от летището в с.Ресен"

 

8 октомври 2011 г.

ФК "Ресен" (подготвителна група)...:)

 

22 септември 2011 г.

229 подписа за мир събраха децата от село Ресен!

Общоселско тържество, посветено на международния ден на мира – 19 септември, събра на площада в Ресен деца и възрастни. Празника уважиха Снежана Данева, шеф Дирекция “Бюджет и икономика” в община В. Търново, Росица Димитрова, шеф на дирекция СДЗ, Радка Маркова, председател на Областния съюз на пенсионерите, Йорданка Колева – кмет на Ресен и др.
В откритото си писмо за мир децата от клуб Отвори очи и ДФГ “Ресненче” изпратиха своите и на родителите си надежди и мечти. Поднесоха венци пред паметника на загиналите във войните и с посаденото днес дръвче на мира изразиха своята вяра в мирното съществуване на Земята ни. Усмивки и пожелания, събрани от всички жители на Ресен, полетяха по света с разноцветните детски балони.
Партньор в инициативите за мир бяха специалистите от Център за обществена подкрепа на SOS Детски селища България, които предоставиха възможност на децата от Ресен да направят своя пъзел на мира. Припомняйки си десетгодишнината от терористичния акт в САЩ, децата се състезаваха да построят най-здравите, най-високите и най-надеждните кули за мир.
На празника беше открита обновената сграда на Клуба на пенсионера и инвалида “Надежда” в Ресен.

сн. личен архив

22 септември 2011 г.

Пътят Ресен – Водолей – Дичин няма да се прави тази година!

Пред провал е ремонтът на най-разбития междуселски път в община Велико Търново. Поредната жалба в Комисията за защита на конкуренцията стопира ремонта на 9 км от пътя Ресен – Стефан Стамболово – Водолей – Дичин. Жалбата е срещу провеждането на обществената поръчка по възлагане на пътния ремонт, която беше спечелена от “Пътстрой 2001”. Процедурата се обжалва от “Пътни строежи Велико Търново” с искане за налагане на временна мярка – спиране, до произнасяне на антимонополната комисия.
Шосето между Ресен и Водолей е в ужасно състояние. Четирикилометровата отсечка е осеяна с дупки една до друга. Почти няма шофьор, който да не е пукал гума, изкривявал джанта или късал шарнирен болт. Трагичното състояние на пътя е предпоставка за катастрофи, защото при заобикалянето на траповете колите криволичат и навлизат в насрещното движение.
Ремонтът на пътя се проваля за втора поредна година. Предвидените за него 408 700 лв. миналата година отидоха за асфалтирането на траповете по ул. “Козлуджа”.
Ще направим всичко възможно да ремонтираме пътя сега, каза кметът Румен Рашев. Според Стефан Михайлов, шеф на дирекцията за финансов контрол и обществени поръчки в Общината, каквото и да реши КЗК, няма да загубим държавната субсидия от 408 700 лв. за капиталови ремонти на четвъртокласната пътна мрежа. По думите му дори антимонополната комисия да уважи искането на “Пътни строежи” за налагане на временна мярка за спиране на процедурата, с тези пари ще се направят ремонтите на други селски пътища, които също са в лошо състояние.

14 септември 2011 г.

„Б” регионална футболна група: Ресен – Владислав (Джулюница) 1-0

09 септември 2011 г.

439 жители на Ресен искат от премиера по-високи пенсии и безплатно лечение !!! Започват протести, ако до 1 октомври правителството не изпълни исканията им...

439 пенсионери от клуб “Надежда” в село Ресен настояват за по-високи пенсии и безплатно лечение. Тези свои искания те са подкрепили с подписка, изпратена до премиера Бойко Борисов и председателя на Народното събрание Цецка Цачева.
Огорчени сме от дългите обещания за пенсионните добавки от 136 лв. за юли, които така и не получихме, пишат хората. Те разказват на управляващите, че много от тях са взели заеми, за да съществуват, разчитайки да ги върнат като получат “голямата юлска пенсия”. Но за пореден път останали излъгани.
Чувстваме се забравени. Възрастните хора в България никога досега не са водили толкова жалко съществуване, пишат още от клуб “Надежда”. Те упрекват властта, че живее охолно, кара скъпи коли, получава големи заплати и учи децата си в най-престижните университети по света. А къде са нашите деца, господа? Също някъде по света, но не като деца на “богоизбрани”, а като клети изгнаници, търсещи средства за препитание, жалват се жителите на търновското село.
Пенсионерите определят като геноцид мизерното си съществуване. За да се промени всичко това, те настояват незабавно да бъде приет дълго отлаганият Закон за защита на възрастните хора, както и закон за пътуване с намаление в градския и извънградския транспорт. Пенсионерите предлагат да се сложи край и на постоянното увеличение на цените на тока, парното и водата. Те искат да няма потребителски такси за прегледи при лекарите и да се индексират всички пенсии със задна дата.
От “Надежда” в Ресен призовават всички пенсионерски клубове в страната да подкрепят исканията им. Ако правителството не удовлетвори нашите предложения до 1 октомври 2011 г., започваме граждански протести, категорични са възрастните хора.
 

източник: в-к "Янтра Днес"

23 август 2011 г.

Присъединете се в "FACEBOOK" към групата "РЕСЕН - НАЙ ХУБАВОТО СЕЛО",Клуб за работа с деца и младежи " ОТВОРИ ОЧИ "с.Pесен, общ.Велико Търновo,"лрд с.Ресен","Cdg Resen",Narodno chitalishte " Narodna prosveta 1874 " s. Resen,ДФГ''Ресненче'',ХК БОНЕРО - РЕСЕН и "ФУТБОЛЕН КЛУБ РЕСЕН" за всички които обичат с.Ресен !!!

19 август 2011 г.

http://www.borbabg.com/?action=news&news=13131

http://www.dnesbg.com/obshtestvo/velosipedi.html

13 август 2011 г.

„Б” регионална футболна група

1 кръг, 10 септември, 17:00 ч.

Стрела (Обединение) – Юнак (Мерданя)

Спортист (Козаревец) -  Алеково

Устрем (Масларево) – Вардим

Д. Оряховица – Челси (Вързулица)

Ресен – Владислав (Джулюница)

Рудановски (Константин) – Диана (Правда)

Тази група е възможно да нарасне до 14 отбора, тъй като предстои да се уточнят възможностите на Присово и Патреш, които също са подали заявки за участие.

http://sport-vt.com

22 юли 2011 г.

В-к "Янтра Днес": Ще ремонтират разбитата отсечка от Ресен до Дичин!

В средата на август в най добрия случай може да започне ремонтът на пътя Ресен - Водолей - Дичин,стана ясно вчера от отговор на кмета д-р Румен Рашев на питането на общинския съветник Димитър Захариев.Ремонтът на една от най-разбитите отсечки в региона се отложи с една година,след като през 2010 г. съветниците пренасочиха определените за него 408 700 лв. за ремонта на ул. "36-а'' във Велико Търново.По думите на пътуващите,както и по категоричното мнение на кмета Рашев,пътят Ресен - Водолей - Дичин е най лошият в цялата община.Ремонтите не са започнали още в началото на пролетно-летния сезон,защото все още не е била проведена обществена поръчка.Срокът за подаване на офертите е бил до 31 май.Специалната комисия по избор на изпълнител работи и в момента но е нереалистично да очакваме старт на работата преди началото на август.При липса на обжалване от страна на някои от участниците е възможно старт на работата през втората половина на следващия месец.

В-к "Янтра Днес": Близо до село Ресен се запали бързият влак София – Варна!

Истински ад изживяха близо 214 пътници, пътуващи по линията София – Варна, след като локомотивът на влаковата композиция избухна в пламъци близо до с. Ресен. Пожарът възникнал малко преди 17,30 в сряда, след като влакът подминал с. Русаля. Според очевидци първо се усетил мирис на дим в локомотива, след това пламъци обхванали цялата машина. Част от служителите на БДЖ спрели композицията и обиколили вагоните, за да предупредят пътниците да напуснат влака, други хванали пожарогасителите и се опитали сами да потушат огъня. Въпреки усилията им, запалилото се машинно масло в локомотива и силните ветрове от задаващата се гръмотевична буря, както и високите температури, довели до бързо пренасяне на огъня върху първия и втория от пътническите вагони. Железничарите успели да разкачат последните три вагона и така ги запазили. Четирите пожарогасителя, с които бил екипиран влакът, бързо се изчерпали. На пътниците и служителите на БДЖ не останало нищо друго, освен да се отдалечат на безопасно разстояние и да чакат пожарните. Малко след това се изсипал и проливен дъжд, придружен с гръмотевици.
Във влака били двамата служители на Транспортна полиция Кирил Цанев и Любомир Пенчев, които помагали за извеждането на пътниците и ще бъдат предложени за награда.
Сигналът за пожара бил подаден на телефон 112 минути след избухването му. Към мястото незабавно потеглили 2 пожарни автомобила от РС “ПБЗН” във В. Търново и по една машина от Г. Оряховица и Павликени с общо около 10 огнеборци. Изпратена била и кола на група “Аварийно-спасителни дейности” в Г. Оряховица. Лично на мястото са отишли началникът на ОУ “ПБЗН” комисар Йордан Йорданов, гл. инспектор Красимир Кръстев от сектор “Пожарогасене”, началникът на спасителната група в Г. Оряховица Вельо Ценев и областният управител доц. Пенчо Пенчев. Изпратени били и линейки на “Бърза помощ”.
Едни от първите пристигнали на мястото били районните инспектори от полицейското управление в Ресен. Те помагали при евакуацията.
Пожарните автомобили се сблъскали с много трудности. “Нямахме точна информация къде е влакът. Първоначалната информация бе, че тя е на около километър от Ресен, а се оказа, че на четири километра. Отидохме до гарата в Ресен и се движихме по линията, докато стигнем влака. По черни пътища, непроходими за нормален автомобил, стигнахме до р. Негованка, когато се оказа, че има друг пробем. Мостът над реката беше отнесен преди време от придошлите води и трябваше да измислим обиколен маршрут”. Това разказва пред екипа ни гл. инспектор Красимир Кръстев.
Пожарникарите търсили местни жители, които познават района, за да им посочат маршрут. През това време черният дим от горящата композиция се виждал от километри. Част от изпратените екипи тръгнали по линията пеша. Други продължили да търсят начин да докарат пожарните коли. До мястото стигнали в 18,45 часа. До този момент по-голямата част от локомотива и двата вагона били напълно изгорели.
По същото време в София бил сформиран Оперативен щаб под ръководството на директора на ГД “Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Николай Николов. Дизелов локомотив от гара Павликени стигнал по линията до инцидента, прикачил здравите три вагона и извел всички пътници. В Павликени ги чакали екипи на БЧК и Спешна помощ. Ранени и пострадали нямало.
Около 20 часа пристигнали от В. Търново, които натоварили хората и ги откарали до гара Г. Оряховица, където била сформирана нова композиция. Четири автобуса се върнали да качат и други пътници, защото в Павликени пристигнал ускореният бърз влак “Синия Дунав” за Русе, а линията била блокирана. Около 21,30 композицията натоварила всички пътници и потеглила за Варна. С това несгодите на стотиците пътници не свършили.
Малко след потеглянето си от Г. Оряховица новият влак попаднал в силна гръмотевична буря. Мълния паднала върху електропровод на линията, скъсала го и сектор от няколко километра останал без ток. Композицията била спряна и изчакала екипите на БДЖ да отстранят новата авария. В крайна сметка пътниците пристигнали във Варна в 3,30 ч. след полунощ, с четири часа закъснение на влака.
Огнеборците приключили гасенето на пожара към 21 ч. вечерта. “Беше много трудно, тъй като се бяха запалили големите количества машинно и трансформаторно масло в локомотива. Температурата на огъня беше станала огромна, а горящото масло не може да се гаси с вода. Започнаха да се топят метални части от машината и да капят по релсите. Наложи се да поливаме локомотива и вагоните непрекъснато с пожарникарска пяна, също както при цистерната, при това трябваше да работим от много труден пресечен терен”, разказа Красимир Кръстев.
“Около линията има огромни блокове с пшеница и щеше да стане страшно, ако огънят се бе прехвърли върху тях. Хубаво е, че успяхме да го предотвратим. Важното е, че случаят приключи без пострадали. Организацията бе на ниво, всички звена действаха много бързо и предотвратиха по сериозни последствия”, коментира областният управител доц. Пенчо Пенчев.

20 юли 2011 г.

Международен фолклорен фестивал в с.Ресен - гостуваща група ''Мексико''...;)

15 юли 2011 г.

Групите от Международния фолклорен фестивал във Велико Търново,участници тази година са най добрите танцувални формации на Индонeзия,Ирландия,Италия,Кипър,Колумбия,Македония,Мексико,Русия,ЮАР и Турция ще имат изнесени концерти освен Велико Търново - и в Белене,Разград,Трявна и село Ресен.Медиен партнъор на фестивала е вестник "Янтра Днес".

2 юли 2011 г.

Търновски епархийски вести: 19 юли ще отбележим 20 години от блажената кончина на Макариополски епископ Николай (Никола Гаврилов Кожухаров) - доктор хонорис кауза и дългогодишен ректор на Софийската духовна академия,починал на 19 юли 1981 г. Дядо Николай е родом от село Ресен,затова там на 19 юли ще се отслужи заупокойна св. литургия.Поканваме всички в с.Ресен да речем Бог да прости големия духовник от нашата епархия.


argostars.com