Новини свързани със с.Ресен:1,2,3,4

28 Май 2010 г.

Двама мъже от с. Ресен са задържани за изнасилването на 14-годишно момиче, съобщиха от полицията. На излизане от училището в Ресен осмокласничката от с. Водолей била пресрещната от свой познат, който предложил да я закара до дома и.

Вместо в къщи девойката била откарана до дома на Боян Стефанов. Момичето било насила вкарано в стая, където било изнасилено от 24 –годишният мъж и приятеля му Михаил Михайлов, на 26 г. След като успяла да се отскубне от насилниците момичето се оплакало в местния полицейски участък.
Задържаните за 24 часа мъже са осъждани за грабежи и изнасилвания. Срещу тях ще бъдат образувани досъдебни производства.

02 април 2010 г.

4 месеца пенсионер от Ресен се жалва на 11 институции за неполучена рента!

bai Velyo ot Resen.JPG (27654 bytes)

Бай Велю Велев е 77-годишен пенсионер от Ресен. С мизерната си пенсия се грижи за болната си жена Елка Велева, прикована към леглото заради заболяване. Възрастното семейство живее ден за ден и единственото, което искат двамата съпрузи, са спокойни старини. Но уви, от месеци нямат мира заради конфликт с арендатор и ежедневно трупат ядове върху и без това разклатеното си здраве. 
Възрастният мъж се обърна към в. „Борба”, тъй като вече четири месеца 11 държавни институции не могат да решат проблема с рентата, която има да взима. Препращан е от една служба на втора, трета и пета. В търсене на справедливост бай Велю се обърнал към кмета на Ресен, областния управител във Велико Търново, полицията, Районна и Окръжна прокуратура, общинска и областна дирекция „Земеделие”, омбудсмана на България, премиера, министрите на МВР и на земеделието и храните. Някои от изброените институции са му върнали отговори, от които не е останал удовлетворен. По-скоро са го посъветвали да заведе гражданско дело, но възрастният човек няма пари, за да си позволи този лукс. 
Казусът на бай Велю е причината нашият екип да посети Ресен и да чуе истините и на двете страни. Пенсионерът твърди, че в края на юли миналата година отишъл при арендатора да провери какво количество зърно има да взима по договор и колко пари ще получи от дадените земи под наем. Тогава разбрал, че е попаднал в групата на хората с изтичащи договори. Бил попитан дали в края на 2009 г. ще си поднови договора в същата фирма. Старецът признал, че няма да подписва нов документ и ще ходи в „Октопод”. Арендаторът Стефан Липов му предложил да се видят отново, когато изтече договорът, за да си оправят сметките. Няколко месеца по-късно обещаната среща била отменена от бизнесмена с една седмица. После с още една, две, три и т.н. В края на ноември Велю Велев се отказал да пристъпва с немощните си крака до офиса на фирмата, защото не искал да чува поредната версия, и започнал да пише жалби до държавните чиновници. 
За миналата година пенсионерът е получил само олио от натурата, но не и парите за няколкото декара на жена му Елка. „Не мога да понасям некоректно поведение. Това е подигравка. Искам да ви уверя, че и други членове, с които поддържам контакти, са в такова трудно положение”, разказа дядото. Той не знае точно колко пари трябва да получи, тъй като арендаторът бил казал, че тези, които искат да напускат фирмата му, ще вземат по-малки ренти. Договорите при него били за по 8 лв. на декар, но към тях имало и допълнителни споразумения, които вдигали цената до 15-20 лв. Местните обаче се кръстят, че нямат втори екземпляр от анексите и дори не знаят върху какви документи са положили подпис, тъй като босът не им давал време да ги четат. Друг недоволен е Атанаска Миновска, която вече е вдигнала ръце от обещанията, че ще си получи зърното – 3, 6 т пшеница. Чака ги от миналата година, а и днес също.

СЯНКАТА НА ЛИПИТЕ

С прозвището Липите е известна местната фамилия Липови. Босът на фирмата „САЛ - 2004” ЕООД е арендаторът Стефан Липов. Критиките по негов адрес се сипят от всяко кътче на селото и от бившите му клиенти, вече доволни от рентите на „Октопод”. Хората го обвиняват, че сключва договори, без да предоставя копия на другата страна. Отделно от това се говори, че правил анекси към договорите, които не били заверявани при нотариус. Недоволството идва и от правилата, които налага бизнесменът при управлението на фирмата си. Местните потвърждаваха думите си с разкази, че той имал закон за напускащите го собственици на земя. Тях ги лишавал от дължимите ренти в натура и пари, задето са му „изневерили”. Върви мълвата, че заставял земевладелците чрез психически натиск да подновяват договорите си. В офиса на фирмата пък се влизало само по един и при специален пропускателен режим. 
На място екипът ни видя, че къщата, в която се шири офисът, е скрита зад яки крепостни стени, високи поне 2 метра. Сянката, която хвърлят дуварите, е като на големите липи до кметството. Влиза се, ако благоволи наблюдаващият отвътре. Освен че на звънеца има светещи лампички и микрофон, е монтирана и камера за видеонаблюдение. Поради тази причина, когато местните си говорят за офиса на фирмата, те го наричат „замъка”. Дали бизнесменът е във владението си, посетителите се ориентират по скъпото возило отпред и събират смелост да натиснат звънеца.

ОБЕЩАНИЕТО

Екипът ни беше допуснат в „замъка” за среща с арендатора Стефан Липов. Тежката порта отвори лично той. Оказа се разговорлив и се пошегува, че не яде хора, защото било възможно и това да са ни казали по негов адрес. 
Арендаторът обясни, че нападките срещу него не са коректни. За всички членове имал документи и се стараел да си оправя сметките с тях навреме. Определя се като разбран човек, но признава и силното влияние на кризата в земеделието. В този сектор е от 20 години, има и реализиран проект по САПАРД. 
„Аз още в началото на годината знам кои договори изтичат и започнах да им звъня, за да проверя дали ще си подновят взаимоотношенията с мен. Те си мислят, че аз няма да разбера по някакъв начин, че се местят. За мен това няма значение, но все пак аз работя по документи”, обясни арендаторът и добави, че ще ги прегледа. Ако има да дава някакви пари на бай Велю, ще го направи много скоро. Запитан кога точно и дали отново няма да мотае стареца, Липов даде джентълменската си дума: „Нека дойде в офиса в четвъртък /4 март/ в 11 ч.”. 
Така само за пет минути разговор с бизнесмена в. „Борба” успя да помогне за решаването на проблема, който за четири месеца не можа да бъде решен от 11 държавни институции. 

БАТАКЪТ В РЕСЕН Е ГОЛЯМ И МНОГО СТАР

Частният случай на Велю Велев не е единствен и може да бъде умножен по 100. Много от живеещите в Ресен чакат с месеци, за да си получат полагаемата рента от различните арендатори. „По 20 души се редят сутрин да питат дали ще получат продукти или пари от „Нова вяра”, разказа Георги Топалов, който се причислява към ужилените. Той има претенции към бизнесмена и бивш военен Димитър Василев. В края на 90-те години Василев бил избран за председател на кооперацията „Нова вяра”. Говори се, че заварил страхотни дългове. По думите на местните после основал частната фирма със същото име „Нова вяра”, само че ООД, а след това кооперацията продала наличния инвентар на частното дружество. После ООД-то препродало животни и техника на трето лице - член на Управителния съвет на „Нова вяра” ООД. Земята пък била дадена на друг арендатор да я работи, който се отплащал с олио. Според Топалов обаче, продуктът се разделял между членовете на Управителния съвет и десетки стопани не получавали нищо. Ужилените в селото са много. В същия момент сигнал в редакцията на в. „Борба” подаде и Стоян Иванов за това, че „Нова вяра” не давала ренти. Той каза, че семейството му е дало земята си, за да бъде обработвана, а насреща не е получило абсолютно нищо. Димитър Василев не беше открит за коментар. Вместо това срещнахме жена му Росица в селото. По нейните думи съпругът й е заварил кооперацията в лошо състояние и с много дългове, които е тръгнал да покрива чрез продажба на инвентар и спестяване от рентите. Целта му била да предпази кооперацията от ликвидация. Отделно имало и стари кражби, най-вероятно извършени от бивши работници в нея. 
Ресенчани продължават да са недоволни от факта, че арендаторите пропускат да дават от продукцията си под претекст, че сега е криза. Отделно тези, които обработват земята, взимат европейските субсидии за единица площ. Десетки собственици на земя са си тръгнали от „Нова вяра” през последните години. Недоволни са скъсали отношения и с арендаторското семейство Липови. Единствената фирма, която не беше обругана, е скандално известният варненски „Октопод”. „Тук трябва да дойдат всякакви данъчни и полиция и да проверят всичките хубостници”, призовават ресенските жители.
За положението си местните казват: „Цар далече, Бог високо”. Чудят се вече на кого да се оплачат и единствена надежда съзират в пресата. Почти са се отказали да атакуват институциите с проблемите си. Ресенските разправии не са спирали с години. Над 10 пъти служители от Икономическа полиция са ходили да изясняват обстоятелства, свързани с претенции на недоволни. Неуредените отношения между страните понякога се разпалват с нова сила, а друг път тихо тлеят. Дълги съдебни битки са се водили между собствениците и ползватели на земята. Единият арендатор дори завел дела за клевета, защото местните го омаскарили пред медиите.
По отношение на земеделието батакът в Ресен е много голям. Твърде заплетени са отношенията на местните заради наследствените земи и решението кой да ги обработва. С началото на демокрацията аграрно-промишленият комплекс /АПК/ се разпада на три кооперации – „Нова вяра”, РПК „Съгласие” и ЗК „Росица”. После и те се разпадат, като се разделя земята. Все още има спорни имоти, които с десетилетия не могат да бъдат разделени. Днес старците са разигравани от арендаторите. Край селото има и напоителни канали, които са ничии. Построила ги е държавата, после са преминали към АПК, а след като комплексът се разпаднал, се загубва информацията за това в чии ръце са преминали. Доволни са циганите, които ровят тръбите от земята и ги предават в пунктовете.

6 април 2010 г.

Двама полицаи от участъка в с. Ресен загинаха при тежка катастрофа с линейка!

foto na incidenta.jpg (25302 bytes) Двама полицаи загинаха на място при тежка катастрофа на главния път Русе-Велико Търново в село Самоводенe.Инцидентът е станал тази сутрин около 9,30 часа.По първоначална информация униформените,които пътували в патрулен автомобил Лада Нива,са отивали на сигнал.По пътя те се сблъскали с линейка на свищовската болница.Загиналите полицаи са 40-годишните Петър Г. и Кънчо К. от участъка в село Ресен.Пострадала е возещата се в линейката лекарка,която е закарана със счупен крак във великотърновската болница,без опасност за живота.Пътният участък е затворен за движение.Преминаващите ползват обходен маршрут през селото.Причините за инцидента се изясняват.

4 април 2010 г.

Площадът на центъра на с.Ресен - една прекрасна гледка за празника "Великден"!

centur Resen-pic1.jpg (158669 bytes) centur Resen-pic2.jpg (189643 bytes)

29 март 2010 г.

Студенти ще учат как се управлява селско кметство!

Студенти от ВТУ "Св.Св.Кирил и Методий" във Велико Търново се учат как се управлява едно кметство.Заедно с представители на местното сдружение на кметовете те ще посетят някои от селата и ще се запознаят с работата на селската администрация.Ресен ще бъде първото кметство,където студентите ще отседнат.Кметицата Йорданка Колева обясни,че чака студентите с нетърпение,на които дори ще предостави кметството за управление.В инициативата се включват също Шемшево,Балван и др.Идеята се роди миналата година на една среща с националния омбудсман Гинъо Ганев.Юристът обяснил,че е хубаво студентите да знаят как се управляват кметствата,какъв административен капацитет е необходим и какво е финансирането.Тогава управителният съвет на сдружението на кметовете решава да даде шанс на студентите за ден или два да се сблъскат с трудностите,като поемат управлението на едно село.Днес Ресен ще има нов кмет за един ден.

27 март 2010 г.

Работник от с. Ресен е с опасност за живота след трудова злополука край Бяла Черква!

Трудова злополука е станала вчера около 16.15 часа,когато работници са секли дърва по поречието на река Росица край Бяла Черква.При поваляне ня дърветата топола пада върху един от работниците от село Ресен с инициали П.К. на 50 години.Мъжът е откаран от колегите си в Спещна помощ в Павликени в състояние на кома,с разкъсно-контузна рана.Работникът е с опасност за живота,състоянието му не позволява да бъде транспортиран.По случая е образувано досъдебно производство.

18 март 2010 г.

Полицията във В.Търново разкри извършителите на въоръжен грабеж от бензиностанция на „Петрол” в с.Ресен. Това са мъж на 29 години и 19-годишен младеж – и двамата от с.Шемшево. Въоръженият грабеж бе извършен през ноември миналата година.Двамата нападатели заплашили с пистолет продавач-консултанта в бензиностанцията и задигнали от там 1580 лв. и мобилен телефон. От полицията са установили, че двамата мъже са извършители и на взломна кражба от кметството в Шемшево, откъдето са задигнали компютър и принтер. По случая в РПУ – В.Търново е заведено досъдебно производство.Преди време 2 080 лева са ограбени от същата бензиностанция в село Ресен, община Велико Търново, съобщиха от Областната дирекция на полицията във Старата столица.
Сигналът за инцидента е подаден тогава от 19- годишния работник в бензиностанцията, който е съобщил, че около 1, 35 часа, непознат мъж с маска и пистолет го е принудил да отключи металния шкаф в офиса и да му даде наличните пари.
Веднага след грабежа извършителят е напуснал местопроизшествието с автомобил, паркиран на около 50 метра от бензиностанцията. По случая е започнато до съдебно производство....

8 март 2010 г.

Фотоволтаичен парк за 10 000 000 евро правят край село Ресен!Инвестицията за слънчевата електроцентрала е на фирма „Агро Роуд”.

Фотоволтаичен парк с мощност до 5 мегаватчаса правят до село Ресен. Това е първата слънчева електроцентрала в община В. Търново. Тя ще се простира на площ от 116 дка, част от които инвестиционната компания „Роуд” придоби от самото кметство. Според управителя на фирмата инж. Михаил Калбанов по първоначални данни проектът ще възлезе на около 9-10 млн. евро и ще се реализира на няколко етапа.
Слънчевата електроцентрала ще бъде разположена в местността Панчев вир до селото. В момента текат всички съгласувателни процедури. Част от вложението ще дойде и от една от европейските програми за финансиране на екологично чисти производства на ток. В момента няколко подобни проекта, но с по-малки мащаби, се реализират и край Павликени и Бяла черква.
Край Ресен ще бъдат разположени множество силициеви модули, които ще преобразуват слънчевата енергия в електрическа. Според изчисления на инвеститора мястото е изключително подходящо за тази цел.
В момента в община В. Търново са депозирани разработките за слънчевата електроцентрала. Тече и процедура за смяна на предназначението на земите. Освен екологичната си насоченост проектът ще отвори доста работни места в целия район.
Двете най-авторитетни комисии към местния парламент - „Общинска собственост” и „Териториално и селищно устройство”, вече подкрепиха инвестиционните намерения на компанията „Агро Роуд”.
„За да се получат всички съгласувания на подобен проект, е необходимо доста време. В Германия това става за 11 седмици, но у нас периодът е в пъти по-дълъг”, обобщи инж. Калбанов, който в миналото е бил в състава на екипа, разработвал прочутите телевизори „Велико Търново”.
Собственик на компанията инвеститор е предприемачът Стефан Енчев. В партньорство с друг великотърновски бизнесмен Григор Григоров двамата вдигат най-големия у нас комплекс от затворен тип – „Цариградски” в София.
Стефан Енчев има реализирани и няколко по-малки комплекси на територията на старата столица

29 февруари 2010 г.

Откраднаха такси в търновско село!Автомобилът е обявен за общодържавно издирване!

Таксиметров автомобил бе откраднат от великотърновското село Ресен, съобщиха от полицията в старопрестолния град.Кражбата е извършена около 01,30 часа тази нощ в центъра на селото.Колата е жълта с надпис „Евротакси”,и е управлявана от Л. И. (31 г.) от с. Леденик, който работи като таксиметров шофьор.Автомобилът е обявен за общодържавно издирване.

4 февруари 2010 г.

Програма за турнира по футбол за мъже в Спортната зала във Велико Търново! Участие на "Яна-1" с.Ресен! За повече информация,снимки и видео за мача на "Яна-1" Ресен с "Емералд" ВТ натиснете тук!

Futbolen Turnir-Sportna Zala VT.JPG (70291 bytes)

24 януари 2010 г.

Награждаване на г-н Красимир Събев президент на автосервиз "Краси-Алфата" ЕООД с.Ресен,за направеното от него дарение към клуба на пенсионера и инвалида "Надежда" с.Ресен - "Превоз до град Балчик" XII Национален Събор Надпяване!

Gramoti Krassimir Sabev-2.JPG (61631 bytes)

Награждаване на Автосервиз "Краси-Алфата" с.Ресен от Професионална Техническа Гимназия "Васил Левски" гр.Горна Оряховица за усъвършенстване на учебния процес по учебна и производствена практика в ПТГ "Васил Левски" и награждаване на г-н Красимир Събев с благодарствена грамота за неговото родолюбие,дарителство и значим обществен принос,за поддържане на културните традиции и корени,за вложените от него лични средства в интерес на жителите на с.Ресен от кмета на община Велико Търново д-р Румен Рашев!

Gramoti Krassimir Sabev-1.JPG (57977 bytes)

23 декември 2009 г.

Първа информационна среща по проект „Инициатива за отговорно родителство”

В село Ресен се проведе първата от предвидените информационни срещи по проект „ Инициатива за отговорно родителство”, чиято основна цел е изграждане на мултидисциплинарна мрежа за подкрепа на деца и родители в община Велико Търново. На срещата присъстваха кметът на село Ресен, председателят на читалищното настоятелство, ръководителят на младежки клуб „Отвори очи”, председателят на Информационен център и библиотекар, представители на ОУ „Христо Ботев”, полицейският инспектор на село Ресен и младши експерт от Кметството.Бяха представени целите и предвидените дейности по проекта. С общото участие на всички бяха изведени рискови групи от населението на селото и беше очертана своеобразна социална карта на нуждите и потребностите на децата и семействата в риск. Сред тях като водещи се очертаха липсата на информация за социални услуги в община Велико Търново, особено за деца с увреждания, недостатъчната ангажираност на родителите към собствените им задължения, бедността, довела до отпадане от училище на определена група деца.
Кметът на село Ресен, госпожа Йорданка Колева, пое ангажимент за съдействие при определяне на нуждаещи се от подкрепа и консултиране семейства.

Проектът се финансира от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

14 декември 2009 г.

elena nikolova foto.JPG (17642 bytes) Елена Николова от Великотърновското село Ресен е майка на дете със слухов проблем.Преминала е различни трудности и неточни лекарски диагнози докато разбере ,че 5-годишната и дъщеря Михаела не чува.Така самотната майка попада на специалистите от центъра за семейно консултиране и подкрепа на "SOS Детски Селища България" в старата столица.Включена е в проекта "Подкрепа на семейството-превенция на изоставянето".Малката Михаела получава възможност да бъде консултирана с водещи специалисти в софийската болница "Царица Йоана".Отхвърлени са версиите за забавено развитие на детето и е поставена точна диагноза.Преди около месец му е направена операция като е поставен имплант,който помага на момиченцето да чува.Сега младата жена е щаслива  ,че пред Михаела се открива един нов свят пълен с звуци.Майката помага на дъщеря си да усети красотата на българската реч.Двете заедно слушат и се радват на прекрасната мелодия на живота".

 

 

 

 

 

27 ноември 2009 г.

Тежка катастрофа между цистерна с олио и лек автомобил стана на Околовръстния път край град Килифарево, съобщи БТА. Вледствие на челния удар цистерната се е преобърнала и пътят е залят с олио.
Създадена е временна организация на движението през Килифарево за моторните превозни средства преминаващи през прохода Хаинбоаз, съобщиха от пресслужбата на областната дирекция на МВР. 
По данни на полицията инцидентът е станал около 13 часа. Цистерната, натоварена с олио с ямболска регистрация, била управлявана от 51-годишния Апостол Апостолов от Ямбол. Той е пътувал от Велико Търново за Гурково, когато се удря челно в движещ се в обратната посока лек автомобил "Алфа-Ромео", управляван от 31-годишния Анатоли Добрев от
с.Ресен.
При удара цистерната се преобърнала, разливайки олиото върху пътната настилка. Пострадал е водачът на лекия автомобил, който е откаран в тежко състояние и опасност за живота във великотърновската болница.
Екипи на Гражданска защита и противопожарната служба почистват пътния участък, който е затворен за неопределено време. Пътна полиция призовава водачите да се движат с повишено внимание.

19 ноември 2009 г.

Среща по повод 20-годишнината на Конвенцията за защита правата на детето!

Две важни дати – Световният ден за превенция на насилието над деца – 19 ноември и Международния ден за правата на детето - 20 ноември бяха в основата на проведената на 19.11.2009 групова работа с деца от проект „Подкрепа на семейството. Превенция на изоставянето” В.Търново. Двадесетата годишнина от приемането на Конвенцията на ООН за правата на децата бе добър повод за срещата на специалистите от проекта и 13 деца в село Ресен, община В.Търново.

В залата на Клуб "Отвори очи" момчета и момичета с интерес посрещнаха темата Ние, в SOS Детски селища България и Конвенцията за правата на децата. Кои сме, какво правим, как прилагаме на практика международния документ за правата на децата, зачитаме ли правата на другите – това са част от въпросите, върху които децата работиха с интерес. Върху очертаната на голям постер човешка фигура децата залепиха своите цветни листчета с онези качества и умения, които трябва да притежаваш, ако живееш, без да признаваш правата на останалите край теб, както и онези качества и умения, които ти позволяват да живееш с вярата, че всички край теб имат равни права. Участниците спориха с ентусиазъм върху идеята на Херман Гмайнер "Изисква се смелост, за да правиш добро" , както и върху въпроса "Удрянето на дете- винаги ли е насилие?". В края на срещата всеки имаше възможност да получи адаптиран за деца вариант на Конвенцията за правата на децата.

27 октомври 2009 г.

Празник в село Ресен. Честваха деня на църквата „Св. Димитър Солунски” и 135 г. от основаването на читалището!

С водосвет за здраве и курбан започна празникът на село Ресен вчера. Селото празнува в деня на свети Димитър, защото така се нарича и местната църква. От няколко месеца на името на Димитър Солунски е кръстен и площадът.
Игуменът на Преображенския манастир отец Георгий и свещеникът на местния храм Николай служиха в църквата и осветиха курбана. В двора на църквата се събраха много жители на селото, които дойдоха да запалят свещ и да се помолят на светеца. „Хората идват и сядат на пейките в двора на храма и знам, че това им харесва, особено след като направихме тази чешма. На нея са изписани имената на загиналите ресенчани във войните, но на фасадата изписахме и три молитви: „Пресветая Богородице, спаси нас”, „Господи Исусе Христе, помилуй нас” и „Свети Димитрие, моли Бога за нас”. Виждам, че хората сядат срещу тях и си ги повтарят на глас”, признава кметицата на селото Йорданка Колева.
В ранния следобед празникът продължи с детско парти, дискотека и много изненади за децата, организирани от читалището и кметството. Своите награди получиха и победителите в конкурса за поезия „Свидно като роден дом”. Боряна Пантелеева, ученичка в Природоматематическата гимназия „Васил Друмев”, е победителка в състезанието. На второ място журито е класирало стихотворението на Антония Георгиева, деветокласничка в Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон” в старата столица. На трето място са Венцислав Стефанов и Роксана Димитрова, и двамата в седми клас в училището в село Ресен.
ПРАЗНИКЪТ ЗАВЪРШИ С ЧЕСТВАНЕ НА 135 Г. ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ЧИТАЛИЩЕ „НАРОДНА ПРОСВЕТА”. „Избрали сме този ден да бъде празник, защото именно на 26 октомври през 1853 г. е роден основателят на читалището Димо Рогев”, уточнява председателят на културната институция Радослава Иванова. По време на тържествения концерт бяха наградени всички изявени самодейци и дейци, които дълги години са работили за читалището. Днес то е мястото, където се събират много млади хора и деца. За тях кметството е направило информационен център и клуб „Отвори очи”, към който работят вече три секции за децата от различна възраст. Големите говорят за трафика на хора, за СПИН, за наркотиците и проблемите на обществото, а по-малките рисуват и пишат стихове. Стената на клуба е украсена с техни произведения и пана, изработени от бобови зърна, леща, царевица, фиде, макарони, ориз, орехи – всички продукти, които бабите им използват в кухнята. Последният конкурс за тях е бил посветен на любимото им място в България, което провокирало малчуганите да пишат и да снимат за най-красивите градове и местности, които лично са посещавали.

12 септември 2009 г.

Сондажните кладенци в село Ресен обект на интерес за много хора и представители на фирми от България и чужбина!

През последните години районите с минерални извори не бяха във фокуса на инвеститорите. От средата на миналата година обаче те привличат все повече предприемачи, които имат желание да инвестират в изграждане на модерни СПА комплекси, ставащи все по на мода у нас. Това дава възможност за добро развитие на пазара на имотите в селищата, където има минерални извори с добър дебит на водата и качества на водата, пише в-к Янтра.
За разлика от районите на Велинград, Сандански и Хисаря, Великотърновска област остава още в страни от инвеститорския интерес, въпреки чудесните характеристики на минералните води там и близостта на селищата, които се намират до старата столица Велико Търново, наложила се през последните години като топ туристическа дестинация в страната.
Няколко са големите находища с минерална вода в община Велико Търново. 90 % от тях не се използват, показа репортерска проверка. Подобна е ситуацията и в цялата Великотърновска област. Засега се използват по предназначение сондажните кладенци само в Овча могила и Павликени. Балнеолечебният комплекс в с. Овча могила се използва от хора, страдащи от артритни и ставни заболявания и е едно от известните курортни места у нас.
Според Найден Недев, главен експерт в регионалната екоинспекция във Велико Търново, с подобни показатели, дебит и качество са водите от сондажните кладенци в село Ресен, Полски Тръмбеш и Обединение. Към тях обаче засега няма инвеститорски намерения.
Много хора и представители на фирми от България и чужбина идват и питат за минералните извори, но разговорите остават без продължение и без реални действия, разказва Йорданка Колева, кмет на село Ресен. Тук има два минерални кладенеца, открити в периода, когато са се правили сондажи за нефт и газ. Кладенците са разположени непосредствено до река Росица. Водата е силно минерализирана, което я прави негодна за пиене. За сметка на това е термална, достига до 50 градуса по Целзий, което означава, че е перфектна за балнеолечение и за отопление.
Преди двайсетина години именно с водите от тези извори са отоплявани оранжериите за цветя, част от поминъка на селото. Днес кладенците са капсулирани и не действат. Йорданка Колева се надява част от необходимото финансиране да дойде по линия на европейските фондове, а друга част от инвеститорски намерения и публично-частни партньорства. Според специалистите тази вода наистина е подходяща за прекарване по тръби, които служат за отопление, тъй като дебитът є достига до 40 литра в секунда.
Изграждането на една подобна инсталация е изключително скъпо начинание, което включва и извършването на нови сондажни дейности, обяснява ресенската кметица, това отдръпва бъдещите инвеститори, казва тя. Според друг коментар новият закон за концесиите не дава облекчения на ползвателите на това национално богатство, което също създава трудности в раздвижването на пазара.
В село Обединение, което се намира по средата между Велико Търново и Свищов, има построена минерална баня, която след отдаването си на концесия и реновирането й има изготвен идеен проект за СПА комплекс. Това обаче засега плаши инвеститорите. Възможността за развитие на СПА туризъм в селото доведе до изтегляне на оферти заради очакваните по-високи цени. В момента се предлагат къщи с големи дворове на цени от 10 хиляди лева до 20 хиляди евро. Така или иначе, брокерите на недвижими имоти знаят, че парцелите в близост до минерални извори и сондажи увеличават продажната им цена. Справка в “Глобал рейтингс” показва, че само за една година цената на квадратния метър в такива землища е скочил трикратно.
Другият вид находища с минерална вода са изворите. Те обикновено са студени, с ниска минерализация, затова са подходящи за пиене и бутилиране. Техният брой в община Велико Търново е значително по-голям, отколкото на тези с термални води, уточнява Найден Недев от РИОСВ.
Най-известните извори са тези, разположени в село Вонеща вода. От двата извора, превърнали селото в известен курорт преди няколко десетилетия, в момента само единият е даден на концесия. Преди няколко години там известна търновска фирма беше поставила инсталация за бутилиране на минералната вода. Според кмета на селото Валентин Щирков, в момента линията за бутилиране не работи и около изворите има затишие. От няколко години насам и банята в центъра на селото е частна собственост, но също все още е пустееща сграда. Комплексът бе купен за 189 274 лв. от фирма със седалище в село Джулюница.
Минералните бани във Вонеща вода са със застроена площ от 3867 кв.м. Комплексът е строен през 1960 г. и дострояван четири години по-късно. От 15 г. балнеолечебницата е затворена. Преди години интерес към нея проявяваха израелци и японци. Минералният състав на изворите във Вонеща вода е максимално близък до този на световно известни балнеокурорти в Швейцарските Алпи, Пиренеите и Франция. От скоро собствениците на няколко от реновираните и новоизградени почивни бази в селото са заявили интерес към прокарването на тръби с минерална вода директно в станциите.
Ако това стане, интересът при всички положения към района ще нарасне, коментира кметът Щирков. Според него бъдещите концесионери изчакват приключването на ремонтните дейности в Прохода на Републиката. Едва тогава има шанс интересът към селото да се върне, каза още той.
Студени минерални сероводородни води има в няколко извора около Дебелец, Бряста и Габровци. Според експертите, те обаче са с малък дебит, така че не могат да предизвикат инвеститорски интерес.
Наскоро в село Леденик беше създадено гражданско сдружение, чиято цел е да върне славата на селото, което в миналото било известно с чешмата с минерална вода в близост до местната мотописта.
За да се привлече инвеститори обаче общините в областта трябва да създадат положителен образ на тези населени места – село Овча Могила, село Обединение, село Леденик и други. Програмата за развитие на селските райони дава много възможности на общините Полски Тръмбеш и Павликени в тази насока. Със 100 % субсидия на проектите си те могат да облагородят тези села, да изградят нужната инфраструктура в тях и да ги превърнат в желано място за инвестиция.

20 юли 2009 г.

Нов фотоволтаичен парк ще бъде изграден във великотърновското село Ресен.

Фотоволтаичен парк ще се строи във великотърновското село Ресен, предаде Агенция ''Фокус''-Велико Търново. Общинските съветници във Велико Търново решиха да бъде сключен предварителен договор с фирмата-изпълнител за строежа по Закона за устройството на територията (ЗУТ). Слънчевият парк трябва да бъде изграден в местността ''Панчев вир'' край село Ресен. Освен фотоволтаичната система, към нея трябва да бъдат изградени и разпределителна уредба и обслужваща сграда при височина четири метра.

Общинската площ върху, която ще се издигне паркът, е 2928 кв.м. и кметицата на село Ресен Йорданка Колева е изразила положителното си становище за проектната регулационна промяна и уреждането на регулационните отношения. Част от вложението ще дойде от една от европейските програми за финансиране на екологично чисти производства на ток, а в момента няколко подобни проекта, но с по-малки мащаби, се реализират и край Павликени и Бяла черква.

Според Колева, освен екологичната си насоченост проектът ще отвори доста работни места в целия район, както и ще подобри инфраструктурата на селото. Комисиите към местния парламент - „Общинска собственост” и „Териториално и селищно устройство”, подкрепиха инвестиционните намерения на компанията, която ще изгражда парка.

11 юли 2009 г.

Установена бе самоличността на загиналите в катастрофата до разклона за Преображенския манастир. Двете жертви са съпрузи на 50 и 40 години от великотърновското село Ресен.

Мъжът, който в крайна сметка се оказа, че е бил шофьорът, предприема неправилно изпреварване и леката кола се сблъсква с ТИР. Съпрузите загиват на място, а 19-годишният им син е в болницата във Велико Търново с опасност за живота.

Кметът на село Ресен Йорданка Колева заяви, че цялото село е потресено от случилото се, тъй като жертвите са били добри хора и са се разбирали със съселяните си.

28 юни 2009 г.

Йордан и Мария Папазови от село Ресен впечатлиха професионалните статистици.

arhiv bnt.bmp (198970 bytes)

Любопитен репортаж в „По света у нас" изключително впечатли специалистите от националната статистика. Нашите кореспонденти в старата столица издириха най-пестеливото и практично семейство у нас. Йордан и Мария Папазови от великотърновското село Ресен показаха пред нашата камера десетки тефтери, в които цял живот стриктно записвали всяка похарчена стотинка. Старанието им и съхранената информация впечатли икономистите, които отидоха на гости на семейство Папазови и обмениха опит с тях.

Разказът на дядо Йордан затова как по неволя станал статистик накара иконимистите да излязат от института, да отидат на село и да му стиснат ръка.

Борислав Борисов - директор на Статистическо бюро - Велико Търново: "Просто ние почувствахме, че това е един наш колега! Всеки да си знае сметката, като си води разходите и ще успее да оцелее в условията на криза!"

Дядо Йордан и съпруга му са удивени, че простичките им сметки за ток и храна са впечатлили цяла България.

Йордан Папазов: „Останах изненадан! За мене туй е нищо - една обикновена работа, пък чак по телевизията да ме дават. Ний сме тънки, бедни хора, правим, струваме - гледаме да се поберем в рамките на туй, което имаме."

За изненада на семейство Папазови тяхното невероятно постоянство има научна стойност.

Деян Хаджииванов - Статистическо бюро - Велико Търново: „Интересното е, че всичко е толкова детайлно описано! Толкова детайлно, че може да влезе в анализ, сравнителен! Без никой да му е казвал е спазил цялата методология , която се прилага за едно изследване."

Пожълтелите тефтери със сметки ще бъдат внимателно проучени и сравнени с офицалните годишни отчети на статистиката у нас за последния половин век.

10 юни 2009 г.

 

Шотландци вдигнаха семеен хотел в село Ресен!

 

Resen Lodge - Roni Cruckshank.jpg (50223 bytes)

 

Вила "Ресен” се казва най-новият хотел в едноименното великотърновско село, построен от шотландския бизнесмен Рони Крюгшанг. Малкото кокетно семейно хотелче на Рони и Джил в с. Ресен има 6 стаи за гости, барбекю, малък басейн, люлки и градини с розови храсти. Чужденците отглеждат дори български домати, чушки и краставици. Бившият десантчик имал хотел в Шотландия, но при едно от гостуванията си в България се отбил и до Велико Търново, оттам до село Ресен и се влюбил в мястото. Тогава решил да продаде шотландското си имение и да го замени с подобно хотелче, но в българското селце. Каварма е любимото ястие от българската кухня на шотландеца.

50 000 евро е вложил бившият десантчик, за да обедини модерното с битовото. Запазил много от облика на българската култура и традиции, Рони посреща вече своите първи гости от страната и чужбина. Спомням си как в селото, в което съм израснал, имаше каруци с коне и сега обстановката в село Ресен ми напомня за моето минало. Сега и моите деца живеят в точно такава среда и се запознават с българския бит, казва Рони.

Всеки е добре дошъл във вила "Ресен", за да отдъхне на воля сред селския пейзаж, казва собственикът. Голф игрище, волейбол и тенис на маса ще бъдат атракциите, на които гостите на семейството ще могат да се наслаждават. Рони и Джил имат две деца на 3 и 4 години, които вече ходят на детска градина в селото. Хубаво е, когато са там, защото тук правят само бели, усмихва се Джил. Имат много приятели - и българи, и чужденци, от Ресен и Велико Търново. Куче и заек са домашните любимци на шотландските новодомци.

По-голямата част от чуждестранните инвестиции в региона са за закупуване на недвижими имоти - строят се хостели, семейни хотели или заведения.